Ga naar de inhoud

Leren zwemmen

Zwemmenleren

Maak van zwemmenleren geen trauma.

De allereerste zwemles van een kleuter valt in het water.

Dan word je zwemschool de ABC game Tilburg getackt door een gezinstherapeut in een bericht van een moeder waar een kleuter die dag voor het eest naar haar zwemles mag. Wat heeft ze daar zin in, haar eerste echte zwemles! Maar dan slaat het noodlot toe, er is geen tijd voor acclimatiseren. Amper gewend aan het water volgen de oefeningen in een rap tempo elkaar op. Ze schiet op slot, het gaat te snel en durft niet meer als er tegen haar gezegd wordt dat ze op haar rug moet gaan liggen. En daar al de eerste keer het woord MOET om de bocht komt vliegen. En ze zegt dan ook nee, dat durf ik nog niet. Maar in plaats van naar de duidelijke nee en het aangeven dat ze niet durft te luisteren, blijft het woord Moet steeds terugkomen. Haar moeder vraagt aan haar; wat durf je wel (de toverwoorden om weer van slot af te komen) geef de kleuter duidelijk aan op haar buik te willen. Maar nee ze wordt gedwongen met de woorden en de handeling die daarbij komt; kijk mij eens aan, ik ga jouw helpen en bij deze woorden legt hij de kleuter op haar rug. Terwijl dit gebeurt roept ze nee!! en verstijft ziet haar moeder. Ze wordt niet gezien en niet gehoord, alles gebeurt tegen haar wil in. Terwijl dit verder gaat en ze dus op haar rug in het water wordt gelegd, haalt ze diep adem en door haar tranen heen gilt ze nee!! Ik lees wat en hoe de moeder van deze kleuter het beleeft. Ze heeft haar kind opgevoed met; je mag voor jezelf opkomen en ziet dat haar kind niet gehoord en gezien wordt. Ze grijpt in en haalt haar kleuter het water uit. De kleuter vliegt in de armen van haar moeder. Gelukkig heeft deze kleuter een power mama en kan haar moeder zien/horen wat er gebeurt. De instructeur komt naar moeder en de kleuter en zegt;” als ik je een tip mag geven, je moet haar loslaten ze hangt te veel aan jou zo gaat ze nooit over de grens, zo leert ze nooit zwemmen.”

Vol afschuw zit ik dit te lezen ik vind hier iets van. Ik voel dat ik boos word en ik voel teleurstelling. Ik merk dat het iets met mij doet. Je doet namelijk iets ongevraagd en tegen de wil in van en bij het kind. Terwijl het kind duidelijk aangeeft dat ze niet wil met het krachtige woord NEE. Ze kan ook nog is goed onderbouwen waarom nee ze durft nog niet. Heel normaal het is haar allereerste zwemles. Ze is vandaag voor de allereerste keer bij deze zwemschool en heeft deze mensen nog nooit eerder gezien. Maar ze wil wel verder op haar buik. Er wordt volledig voorbijgegaan aan haar eigen ik en de baas zijn over je lijf, denken en doen. Er wordt zelfs niet eens gevraagd wat ze wel zou willen doen en wat ze wel al kan tijdens deze zwemles. Nee ze MOET! Waar ik moeite mee heb is dat we allemaal onze mond vol hebben van machtsmisbruik en dat we naar NEE moeten luisteren, we niet ongevraagd en tegen onze wil in beet gepakt worden en gedwongen worden om iets te doen wat we niet willen. Maar alles wat ik hier lees gebeurt tegen waar we nu voor vechten als volwassenen en waar de kranten vol van staan. Ik vind hier echt iets van!

Verdrietig en teleurgesteld over wat daar op het zwembad gebeurd is besluit ik om de reacties te lezen. Mijn nieuwsgierigheid wint het en ik begin te lezen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Dit was namelijk niet de uitzondering op de regel. Er stonden heel veel negatieve zwemles ervaringen bij van kleine kinderen. En natuurlijk weet ik dat dit mekaar aanwakkert maar ook weet ik uit eigen ervaring in die 41 jaar dat ik zwemles geef op vele verschillende zwembaden dat dit er wel degelijk is. Dat er van machtsmisbruik dus een angstcultuur gebruik wordt gemaakt in de zwemwereld. Zo maak je in mijn beleving heel de zwemsport en het leren zwemmen kapot. Want als een kind volgzaam wordt vanuit, een kind moet gewoon naar mij luisteren dan gaat het sneller is wat ik vaak hoor. Maar niks in minder waar, angst en schaamte brengt je naar een negatief zelfbeeld en dat zet mensen op de rem/op slot. Terwijl kwetsbaarheid en durft je zelfvertrouwen geeft en dat geeft je vleugels. Je gaat namelijk in jezelf geloven waardoor je meer durft en op jezelf gaat vertrouwen. Vanuit in je eigen kracht mogen staan is de ABC Game zwemles methode ontwikkeld en uitgeprobeerd met een pilot. Daar hebben we ondervonden dat het heel anders kan. Het beste werkt dus om iets te kunnen leren is in je kracht te mogen staan. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen waar motivatie wordt gevormd en het resultaat dus sneller zichtbaar word vanzelf komt. Dat we veel meer in de zwemwereld bewust moeten zijn dat wij tijdens de zwemlessen met het aanleren van zelfredzaamheid in het water in de eerste 7 levensjaren zitten van een kind. Dat betekent dat we te maken hebben met de meeste eerste indrukken van een mensen leven, dus het kind. En deze kinderjaren draag je je hele leven met je mee.  “You never get a second chance to make a good first impression”. Dus moeten we hier heel zorgvuldig mee omgaan en zorgen dat die eerste indruk goed is. Dat is bij deze kleuter haar eerste zwemles samen met haar moeder goed verkeerd gegaan.

Zwemmenleren
Zwemmenleren doen wij met dit Materiaal bij zwemschool de ABC Game Tilburg.

Ik zou deze lieve kleuter samen met haar moeder graag uitnodigen bij onze zwemschool de ABC game in Tilburg om te laten zien dat zwemmenleren heel leuk kan zijn. Je mag bij ons gewoon nee zeggen en iets heel spannend vinden dan praten we daar over en gaan we kijken wat je wel durft en kan. En zullen wij je altijd helpen als je dingen spannend vindt want samen kunnen we heel de wereld aan! Ook zal ze elke les beloont gaan worden voor haar inzet met punten die ze dan ook weer kan inleveren voor pionnen voor op haar unieke speelbord voor thuis. Dat ze een boek krijgt over hoe koning Bom de Bever het recht van het leren zwemmen kwijtraakt en dat onze helden haar tips en tools geven om de geheimen te leren kennen en toe te passen tijdens haar zwemlessen. Ik zou deze instructeur graag uitnodigen om is bij ons te komen kijken en het effect van zelfvertrouwen te laten ervaren en dat MOETEN je echt niet sneller tot een resultaat brengt. Sterker nog je raakt er mijlen ver van verwijdert.

Zo dat moest ik even kwijt, fijne dag allemaal. Liefs Juf Sylvia.