Ga naar de inhoud

De ABC game een vernieuwende zwemles methode die getest gaat worden. #3

Zwemles in de vorm van de ABC game zwemles methode

ABC Game zwemles methode van papier naar de praktijk.

Vandaag begin ik mijn blog over de ABC game zwemles methode met een stuk tekst van president Roosevelt.

Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; Die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak; Die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond…

19 juli 2021 gingen wij, Debby en ik de arena in met de vernieuwde ABC game zwemles methode. En ja, wij vonden het eng. En ja, misschien werkt het niet zoals we bedacht hebben op papier, maar we doen het wel. Moed tonen is de arena in stappen. We gaan het doen! Niet ons zelf klein houden of laten houden of genoegen nemen met een plekje ergens boven in de tribune, waar niemand ons ziet en wij geen risico zullen lopen. Maar wij nemen onze plaats in op het toneel midden in die arena, doen wat wij vinden dat ons te doen staat ook al weten we niet of het gaat lukken. Door ons kwetsbaar op te stellen hebben we de moed gevonden om door te gaan met de ABC game zwemles methode pilot, door te zetten al hadden we een stuk minder kinderen als we eerst van uit gingen. En moesten we de mensen die ons zouden helpen afbellen en geloof me dat deed iets met ons. Dan komt er ineens uit het niets angst en schaamte om de hoek kijken. We hadden het zo graag anders gedaan, en zo lief dat deze mensen ons wilde helpen. Ze waren bereid om met ons die arena in te gaan. Daar zijn wij ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

Maar ook vanuit een andere hoek is er kritiek en meningen van de mensen om ons heen die in de arena zitten te kijken naar het gevecht wat wij aan het leveren zijn. En raar maar waar, die mensen willen dat wij falen dat de ABC game zwemles methode zou mislukken. Maar als je niet bereid bent om te falen is er geen ruimte voor vernieuwing. Waar geen kwetsbaarheid is zal ook geen creativiteit zijn. Zo weigerde wij om ons lam te laten leggen door onze angsten en schaamte. Die er zeker waren. Want wij mensen zijn sociale dieren zoals iedereen weet. Dus ook wij hadden daar last van, hoe en wat anderen over ons praten/roddelen/denken/saboteerde dat doet namelijk iets met ons, dat kunnen we niet ontkennen. Maar wat we wel kunnen, is kiezen wie laat we wel toe laten en wie sluiten we buiten. De mensen die vanaf een veilig afstandje staan te roepen wat er allemaal aan ons plan niet deugt, die horen er in elk geval niet bij! Maar wie dan wel? Eigenlijk heel simpel de mensen die van ons houden, juist omdat wij imperfectie en kwetsbaarheid tonen. Ze zijn het heus niet altijd met ons eens, maar ze zijn er altijd om ons aan te moedigen en ons te steunen waar ze kunnen. Het zijn die mensen die zorgen dat je kwetsbaar en moedig durft te zijn, en die ons toe juichen als wij in die arena staan. Zoals zwembad de Kulk die met ons mee de Arena in ging. En zo begonnen we met ongeveer 15 kinderen aan een geweldig avontuur. Van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. Dan kon ik daarna door rijden naar Tilburg om te werken bij mijn toenmalige werkgever. Het waren hele lange dagen maar wat een energie gaf dit! We hadden kinderen van 3.5 jaar tot en met 6 jaar. We hadden kinderen met ADHD, spasmes, autisme, extreem bang en concentratieproblemen noem het maar op, we hadden er mee te maken. Van alles wat. Maar ow wat was dat heerlijk om mee te werken en de ABC game zwemles methode oplos te laten. Want hoe was de concentratie als je alles losliet wat we tot nu toe deden. Wat als je iets wat ze van nature al deden toe liet van het begin af aan zou dat een stuk van je verloren lessen kunnen tackelen. Als je iets al kan geeft dat zelfvertrouwen en moed om wat je moeilijk vindt of angst voor hebt te doen. Wat als je hulpmiddelen aanbood (er zijn er nogal wat) waar het kind zich comfortabel bij voelde en zelf had uitgezocht?  

Vanuit mijn kindercoach opleiding ben ik verliefd geraakt op de pedagogische methode van Thomas Gordon “de geen verlies methode” we wilde dat het kind zelf de baas mocht zijn over zijn lijf, denken en doen. Zo wist ik, kweek je zelfvertrouwen. Niet door kinderen te dwingen of altijd te zeggen wat ze moeten doen, dan kweek je volgzaamheid en dat is heel iets anders als zelfvertrouwen. Het kind mocht zelf beslissen maar de cases besliste wij van uit het leren zelfredzaam te worden in het water. Bijvoorbeeld we gaan springen in diep water, maar hoe mag jij zelf aan geven. Als het driemaal goed ging en het kind voelde zich hier goed bij vroegen we of ze een stapje verder durfde te gaan en eigenlijk wilde ze dat bijna altijd. Wij waren er voor het kind en niet anders om. Dat wierp al heel snel zijn vruchten af. We moeten namelijk niet vergeten dat wij als zwemonderwijzers in aanraking komen met de kinderen in de eerste 7 levensjaren. De jaren waar ze het meeste te maken krijgen met eerste indrukken. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan want deze tijd is cruciaal voor hun toekomst. In deze tijd ontwikkeld een kind zich het snelst en is het aan ons de taak om hier zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan en in hun belevingswereld te zitten waar en hoe ze het makkelijkste/veiligst/vertrouwd kunnen leren. Zo werkte we met de ABC game zwemles methode ook vanuit hun zintuigelijke waarnemingen, waar heeft een kind van die leeftijd al mee te maken gehad wat je kon koppelen aan de zwemwereld. Neem bijvoorbeeld een bellenblaas, elke kind van 4 heeft daar wel eens meegespeeld en weet als ik het te dicht bij mijn mond houd en ik haal diep adem krijg ik sop in mijn mond. Dus een kind houdt het stokje van zijn of haar mond als het inademt, als ik heel vlug mijn adem uitblaas krijg ik geen bellen maar hoe langzamer ik het doe, hoe mooier en groter mijn bellen worden. Dit is geweldig voor in de zwemwereld want wat willen wij als het gaat om de ademhaling tijdens het zwemmen, juist dat het langzaam en rustig gaat. We legde visjes in het water en zeiden tegen het kind doe maar bellenblazen naar de visjes in het water. Elk kind hoe bang ook deed bellenblazen in het water. Zo gebruikten we ook duplo voor het stukje concentratie. Duplo kennen ze van thuis uit, daar spelen ze mee. Elke keer als ze een baan hadden gezwommen mochten ze iets op het bouw werk zetten. Op een gegeven moment pakte een van onze kinderen zijn plankje en deed daar een duplo plaat op en hield die zo vast terwijl hij weer ging zwemmen. Debby en ik keken elkaar tegelijk aan en ons duplo plankje met behulp van Leo van Waterfly Nederland was geboren. Wat een plezier hebben onze kinderen daaraan beleeft en wat gaf dat ons een berg concentratie en dus resultaat terug. Bizar wat een winst we daaruit haalden. Vanaf die dag waren de duplo plankjes een onderdeel van de ABC game zwemles methode.

Zo gingen dus ook de groepen op de schop en daar kwamen de levels voor in de plaats. Want wat is de belevingswereld van het kind van nu? Juist ja gamen! Ook daar lieten we het kind de baas in zijn. Bijvoorbeeld: level 1 vallen en opstaan en in het water springen. We gaan het water in, er lagen staande ringen in het water en een paar meter verder een mat waar ze op konden klimmen en er weer vanaf het water weer in. We gaven aan dat ze zelf mochten weten hoe ze het level gingen doen. Mooi om te zien dat elk kind het op zijn eigen manier doet. De een klimt het water in terwijl de ander vraagt om een hand. De volgende springt erin en roept keihard bommetje!! Zo ook bij het pakken van de ringen, de een duik ze op en de ander vraagt of een ander kindje het doet. De volgende is zo slim om het met zijn voet te doen. Het was allemaal goed. Vanaf dat punt gingen we het aanpassen en bekijken wat kan een kind al uit zichzelf en hoe  kunnen we daar op door bouwen. Er zijn namelijk ook kinderen die al met een beenslag weg zwemmen of zelfs een hele grove schoolslag. Daar kregen ze ondanks hun extreme angst de kans voor om mee te werken met een hulpmiddel die ze zelf wilde. Zo perfectioneerde wij wat ze uit zichzelf al konden. In elke les hadden we zo een stukje ingebouwd. Daar werd het kind heel blij en gelukkig van, want daar waren ze goed in en dat gaf zelfvertrouwen en dus kracht om moeilijkere dingen aan te pakken. Daarbij werkte we ook met punten want we hebben uit de game wereld geleerd dat het belangrijk is dat we beloond worden naar onze inzet. En die inzet van de kinderen is er elke les keer op keer opnieuw. Ze waren hierdoor meer betrokken dus meer gemotiveerd waardoor ook hier het resultaat weer heel snel zichtbaar werd. Bij levels horen skill kaarten, 20 stuks voor het A diploma. Maar daar werden we even op de plaats rust gezet. Als kinderen skill kaarten kregen hadden de andere kinderen die net zo hard of misschien wel harder hadden gewerkt het na kijken. Kinderen werden daar echt oprecht verdrietig van. Dit voelde niet goed. Door kleurplaten mee te geven haalde we niet het gevoel bij de kinderen weg. We werkte al met punten maar die kregen ze niet mee naar huis. Wat konden we hier mee? Daar moesten we echt over nadenken, dit moest anders. Kon dit in combinatie met de skill kaarten? Met deze vragen ben ik gaan stoeien op zoek naar een oplossing.

Met het diploma zwemmen ben ik gaan testen wat de punten deden met stress. De avond van tevoren kwam het idee bij mij op om punten mee te geven na elk onderdeel die ze behaald hadden tijdens het diploma zwemmen. Die ochtend ging ik heel vroeg mijn bed uit, achter de computer en het idee uitwerken, uitprinten, knippen en meenemen. Het was een groot succes. De zenuwen waren door het puntensysteem een heel stuk minder en was er ontspanning bij de kinderen. Hier was ik naar opzoek.

De ABC game zwemles methode pilot was een groot succes. De samenwerking met zwembad De Kulk en zijn personeel was geweldig. Ze kwamen regelmatig kijken, stonden altijd voor ons klaar en deden zelfs een keer met ons mee om te ondervinden hoe het werkte. Dat we er nog steeds als corona het toe laat even langs gaan om bij te kletsen. Er is in die 6 weken echt een band ontstaan waar wij ons zeker heel prettig bij hebben gevoeld. Want laten we eerlijk zijn, ook zij hebben zich kwetsbaar opgesteld en zijn met ons de arena in gegaan door durf en moed te tonen om in hun zwembad iets nieuws uit te laten proberen! Want zij gaven ons daar alle ruimte voor en zelfs nog veel meer. Er zijn er heel veel die dat niet durven te laten gebeuren in hun zwembad vanwege angsten en schaamte. Zij zullen altijd toe kijken vanaf de tribune in de arena omdat ze niet de durf en de moed hebben zich kwetsbaar op te stellen om het toneel van de arena te betreden.

Wij zijn de directie en personeel van De Kulk tot de dag van vandaag dankbaar voor deze kans en alles wat ze voor ons gedaan hebben. We hebben het echt als een warm bad ervaren. Bedankt voor jullie gastvrijheid, openheid en het geloof in ons en de ABC game zwemles methode. Wij hebben het als een leerzame geweldige tijd ervaren, die levens veranderend is geweest voor ons.