Ga naar de inhoud

Door zekerheden los te laten is er ruimte voor vernieuwing. #2

blog vernieuwing binnen de zwemwereld.

De vernieuwing voor de zwemwereld zit in de gamewereld.

Zoals ik in mijn vorige blog had verteld ben ik mijzelf gaan afvragen waar ik oplossingen/vernieuwing en antwoorden op wilde hebben. Naarmate de ideeën vormde in mijn hoofd, ben ik dit met mijn nichtje en tevens beste vriendin Debby Struijs zeker wel 3 maal in de week gaan bespreken. Debby is kunstenaar en heeft met haar zoon aardig wat meegemaakt in de zwemwereld.

Vaak en veel heb ik naar mijn zoons geluisterd wat en hoe dat werkte in de game wereld. Jullie moeten weten dat mijn gezin heel creatief is en veel samen gamen. Debby en Roy mijn middelste, gingen zich buigen over de helden poppetjes. Ik had de opdracht meegegeven dat de poppetjes zowel op mensen als op waterdieren moesten lijken. In eerste instantie wilde we dat de helden met de kinderen mee groeide. Maar dat was toch wel iets te veel van het goede. Naast dat mijn zoon een studie volgt is al vrij snel Debby alleen verder gegaan. Vanaf toen waren de rollen goed verdeeld Debby alles wat met de helden te maken had en ik de methode. Wij waren klaar voor vernieuwing. Vaak viel ik mijn kinderen nog lastig met vragen hoe wat werkte en hoe het beloningsysteem in elkaar zat. Wanneer kreeg je punten, wanneer was er een level behaalt enz enz. Ook vertelde mijn jongens dat ze de games het leukste vonden waar een verhaal achter zat. Dan pas gaat het echt leven mam! Werd mij verteld. Daar goed over nagedacht te hebben heb ik een boek geschreven waar de tutorial voor de ABC game in verwerkt zit (de handleiding/uitleg om een game te kunnen spelen). Deze termen leer ik van mijn kinderen. Ook hier nam Debby weer de tekeningen voor haar rekening. Samen hebben we de karakters van de helden verzonnen en namen gegeven die ik in het boek gebruikt had, er kwam een slechterik en het eeuwen oude geheim van koning Bom de Bever was geboren.

Ook werd mij door mijn kinderen vertelt dat de kracht van het gamen vooral bestaat uit, als je er veel tijd en energie insteekt je daar ook naar wordt beloond. Dat niks zo erg is dat waar jij veel tijd en energie in steekt je er geen beloning voor krijgt of erger nog, voor gestraft wordt. Dat kweekt woede en desinteresse op en dan heb je er ook geen zin meer in. Daar werd ik even aan het denken gezet zeg. Lag daar de vernieuwing? Want wat doen wij in de zwemwereld met al die tijd en energie die een kind in zijn zwemlessen steekt. Auw dacht ik, die opmerking kwam binnen. Ze krijgen alleen maar iets als ze een groepje verder mogen, maar elke keer dat ze op de zwemles kwamen staken ze daar veel tijd en energie in. Maar belonen wij ze daar dan voor? Wat voor indruk lieten wij zo bij de kinderen achter? Zouden dat trauma’s kunnen bezorgen bij kinderen die langer over het leerproces deden of daar gevoelig voor zijn? Want laten we eerlijk zijn, negatieve aandacht doet iets met je brein en onderbewustzijn. Zaten daar dan niet veel verloren lessen en gedragsstoornissen? Als ik dat zo hoorde van mijn kinderen… ja dus. Ik moet eerlijk toegeven, dit deed iets met mij. Op dat moment was ik namelijk bezig met de opleiding om PMA-coach te worden (wat ik nu dus ondertussen ben) en dit heeft vooral met bad clusters te maken. Oke, ook hier werd het eens goed tijd om in die spiegel te kijken. Wat gebeurt er in het brein van het kind tijdens de zwemlessen en wat en hoe wordt het opgeslagen. Als ik met mijn eigen kinderen zulke gesprekken had dan schreef ik me rot. Het zette mij keer op keer aan het denken, we zitten helemaal niet in de belevingswereld van het kind van nu. Maar ook het beloningssysteem moest op de schop, het kind moet beloont gaan worden voor zijn of haar inzet daar zit de vernieuwing. Hoe kon dat anders? Hoe pakte je dat aan?

Steeds meer kreeg de vernieuwde ABC game zwemles methode vorm. Maar deze vernieuwde ABC game zwemles methode moest ook uitgeprobeerd worden in de praktijk. Werkte wat ik in mijn hoofd had ook op de zwemvloer zelf. Langzaam veranderde mijn eigen zwemlessen al in mijn eigen methode en werd ik steeds vaker beloond met gemotiveerde kinderen. Het idee voor een pilot was ontstaan. Er moest een website komen waar betalingen en alles op gedaan kon worden. Ik wilde de naam ABC game kopen, maar waar en hoe doe ik dat. Waar kon ik mijn intellectuele eigendom veilig weg zetten. We wilde het naar buiten brengen maar ja, ik wilde ook dat het van mij bleef! Ik kreeg namelijk wel in de gaten dat ik een vernieuwing in handen had. Gelukkig had ik veel mensen in mijn directe omgeving die mij overal mee wilde helpen. Van administratie tot aan mijn brieven/teksten op schrijffouten nakijken en alles wat daartussen zit. Je moet weten… ik heb nogal last dyslexie maar dat mag een vernieuwing niet in de weg staan.

Graag wilde ik de pilot met de vernieuwde ABC game zwemles methode draaien met mijn toenmalige collega’s, ze waren zo enthousiast. Echt mensen met een zwemhart zoals ik dat altijd zeg. Bereidt om het te proberen en mee te denken. Maar zoals zo vaak heb je ook mensen die niet zo enthousiast zijn over vernieuwing en het huidige systeem prima vinden. Wat natuurlijk ook helemaal goed is, we doen dit namelijk al heel lang en het werkt dus wat is dan de reden om te veranderen? En ja ik liet natuurlijk werkelijk alles los, want alleen dan kan je in mijn ogen vernieuwing toe laten. Maar het kan ook best afschrikken, wat ik ook kan begrijpen.  Na vele gespreken heb ik zelf besloten om verder te gaan kijken. Natuurlijk vond ik dat jammer maar begreep het ook volkomen. Soms is het ook nodig om een andere weg in te slaan. Tijdens een telefoongesprek met mijn nicht Debby zei zij, joh dan sturen we een mail naar de Kulk misschien staan zij wel open voor vernieuwing. Ik riep gelijk heel hard: ja, waarom niet!!  Je moet weten ik ben in Vlaardingen opgegroeid en daar is de liefde voor deze sport ontstaan en heb ik van mijn grootste hobby mijn beroep gemaakt. Dus hoe leuk zou het zijn om mijn methode daar te gaan uitproberen.

Ik werd uitgenodigd voor een gesprek bij de Kulk met Phillip en Irma. Wat kwam ik in een warm bad terecht zo enthousiast en zij waren het er helemaal mee eens dat het anders kon en dat ze daarin mee wilde helpen, mee wilde denken in badwater. Want ja zonder water geen pilot voor de vernieuwde ABC game zwemles methode en iedereen weet hoe moeilijk er aan badwater te komen is. Er werd gelijk gekeken wat ze voor mij konden doen. Zo veel geloof in mij en mijn methode, en je mag gerust weten dat in de auto de tranen van blijdschap over mijn wangen liepen. We kregen de prime time uren, alles werd voor ons verzet en of afgezegd. Hun eigen lessen werden naar het weekeind verschoven. We wisten niet wat ons overkwam. Wat zijn wij de directie en personeel van de Kulk dankbaar voor deze kans en hun geloof in de vernieuwde ABC game zwemles methode. Ik vertelde Philip dat ik van de NRZ waar ik via de mail en telefonisch contact mee had gehad, ze me niet wilde helpen met de piloten de vernieuwing. Al 40 jaar geef ik zwemles onder hun noemer en ben ik examinator maar er was geen mogelijkheid, ik moest een licentie afnemen. Dat deed echt iets met mij, er brak iets vanbinnen. Wederom hielp hij mij om mij het telefoonnummer te geven van Richard van ENVOZ. Naar ENVOZ gebeld en met Richard gesproken. Wat een verschil, wat een enthousiasme alles werd geregeld zodat ik als ik kinderen had gewoon kon afzwemmen. We maakte een afspraak voor een lunch om elkaar beter te leren kennen en te kijken wat ze allemaal voor ons konden betekenen en misschien ook wel meer in de toekomst. Ook kwamen ze de eerste week al gelijk kijken. Zo leuk!

Thuis met mijn vriend besprak ik de wens uit dat ik eigenlijk met allerlei verschillende materialen wilde werken als een soort apotheek kast idee. Ieder kind is anders en zal andere ondersteuning nodig hebben. Ik ben er namelijk van overtuigd dat daar ook verloren lessen liggen. Het ene kind heeft baadt bij dit en het andere kind bij dat. Net als je ziek bent dan heb je dat ook, zo kwam ik bij het idee van een soort apotheek kast. Wat is de reden dat er zoveel is maar dat we dat dan niet aanbieden? Mijn vriend is internationaal scheidsrechter bij het waterpolo en heeft zo zijn connecties, zo kwam ik door hem bij Leo terecht van Waterfly Nederland. Wat een geweldige man, ik kan niet anders zeggen dan wat heeft hij ons geholpen en altijd een luisterend oor voor al de muizenissen in mijn hoofd als het om vernieuwing kwa materiaal ontwikkelen gaat. Ik kreeg materiaal mee en sponseerde hij dat ons! Niks was te veel altijd stond hij voor mij klaar. Ga dit doen Syl dat ben je aan jezelf verplicht, ik zal je helpen wat in ons vermogen ligt. Hoe vet is dat! Debby en ik hebben de reclame in elkaar gezet en naar verschillende kranten gestuurd. Niks kon ons meer in de weg staan. Het avontuur op weg naar vernieuwing kon beginnen.

Groetjes en bedankt voor het lezen.